Węgielki do shishy – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Węgielki do sziszy to temat równie ważny – a może nawet ważniejszy – od samego tytoniu. Niewłaściwie rozpalony węgielek do sziszy sprawi, że dym będzie gryzący i pełen pozostałości po spalaniu węgielka. W konsekwencji źle rozpalony i nieprawidłowo dobrany węgiel do sziszy zniweczy całkowicie radość z palenia fajki wodnej. Zatem: jak prawidłowo wybrać węgielki do sziszy oraz w jaki sposób je rozpalać, żeby palenie fajki wodnej było przyjemne i komfortowe?

Węgielki do shishy i ich rodzaje

Węgielki do sziszy można podzielić przede wszystkim ze względu na ich skład. Taki podział obejmuje niezwykle popularne samorozpalające węgielki do sziszy oraz obecnie coraz chętniej wykorzystywane naturalne węgielki kokosowe. Na rynku można spotkać także węgielki bambusowe do fajki wodnej, niemniej nie są one tak popularne, jak węgielki kokosowe.

Każdy z rodzajów węgielków do shishy różni się zawartością substancji smolistych, czasem palenia oraz specyfiką rozpalania czy osiąganymi temperaturami. Warto więc świadomie dobrać odpowiedni węgielek do sziszy dopasowany do osobistych potrzeb i preferencji.

Samorozpalające węgielki do sziszy

Samorozpalające węgielki do shishy to wciąż jedne z popularniejszych produktów dostępnych na rynku. Ich szczyt popularności obserwowaliśmy, gdy rynek trafiki w Polsce dopiero raczkował. Obecnie użytkownicy fajek wodnych mogą wybierać spośród dziesiątek zróżnicowanych, bardziej naturalnych węgielków do sziszy.

Kluczową zaletą samorozpalających węgielków do sheshy jest ich szybkość i łatwość rozpalania. Węgielki te zawierają bowiem w swoim składzie rozpałkę, która ułatwia rozpalenie węgielka na tyle, że można rozpalić go nawet zwykłą płonącą zapałką.

Do wad samorozpalających węgielków do shishy należy zaliczyć ich wysoką zawartość szkodliwych substancji, które przedostają się do dymu podczas palenia fajki wodnej. W konsekwencji węgielki samorozpalające znacząco obniżają walory smakowe podczas delektowania się sheshą.

Naturalne bambusowe i kokosowe węgielki do sziszy

Naturalne bambusowe oraz kokosowe węgielki do shishy to zupełnie inna jakość w kontekście palenia fajki wodnej. Choć o wiele trudniej i dłużej się rozpalają, to zapewniają zdecydowanie dłuższy czas palenia oraz o wiele mniejszą ilość szkodliwych substancji przedostających się do dymu.

Jednocześnie kokosowe i bambusowe węgle do sheshy są produktem tworzonym z naturalnego surowca i nie obniżają walorów smakowych podczas palenia fajki wodnej.

Jak prawidłowo rozpalać węgiel do shishy?

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na samorozpalające, czy naturalne węgielki do sziszy, podczas ich rozpalania i przygotowywania fajki wodnej powinieneś kierować się kilkoma prostymi zasadami.

Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby przed położeniem węgielka na cybuch, równomiernie i dokładnie rozpalić go na całej powierzchni. Wszystkie ścianki węgielka muszą być pokryte żarem. Dzięki temu po pierwsze spalasz szkodliwe substancje, oczyszczając węgielek, a po drugie zapewniasz sobie optymalną temperaturę do palenia fajki wodnej.

Jeśli dym podczas palenia sheshy jest gryzący, świadczy to o zbyt wysokiej temperaturze w cybuchu i o przypalaniu się tytoniu. Wówczas należy zdjąć węgielek lub zmniejszyć ich ilość oraz nieco przestudzić cybuch. Jeśli korzystasz z komina, podczas gdy dym robi się gryzący, zdejmij go i ostudź cybuch.